top of page
Ieškoti
Writer's picturevilniusjews

Atis Bankas, Viktorija Kogan. "Tikime, kad gerai grodami darome pasaulį geresnį"


Lietuvos žydų bendruomenės Jašos Heifeco salė yra mačiusi nemažai puikių renginių. Bet ir tarp jų šis – išskirtinis.

Salė karštą vidurvasario vakarą buvo sausakimša, pilnutėlė buvo ir fojė, kur smuikininko Ačio Banko ir pianistės Viktorijos Kogan duetas skambėjo gal kiek tyliau, tačiau ne mažiau išraiškingai.

Tarp garbingų svečių - Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein, JAV ambasadorius Robert Gilchrist kartu su savo komanda - Mojib Ghaznawi, William Kendrick, Michael Harris, - Nyderlandų karalystės ambasadorius Jack Twiss Quarles van Ufford, Japonijos ambasadorius Ozaki Tetsu, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės ir žydų bendruomenės “Vilnius – Lietuvos Jeruzalė” nariai, klasikinės muzikos gerbėjai.

Koncerte skambėjo F. Schuberto sonata op. 137 nr.2, Schumanno-Dietricho-Brahmso F.A.E. sonata, P. Hindemitho Sonata op.11 nr.2. Tarp bisui atliktų kūrinių – ir meksikiečių kompozitoriaus Manuelio M. Ponse "Estrellita", aranžuotą garsiojo Jašos Heifeco, ir B.Dvariono elegija “Prie ežerėlio”, kuri nuskambėjo ir įtaigiai, ir šiuolaikiškai.

Atis Bankas ir Viktorija Kogan kartu muzikuoja jau šešerius metus.

Viktorija yra garsių smuikininkų Leonido Kogano ir Jelizavetos Gilels anūkė, jos protėviai kilę iš Lietuvos, todėl ji drąsiai save galinti vadinti litvake. Viktorija groti pianinu pradėjo būdama vos penkerių. Jau po metų jaunoji pianistė debiutavo Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Mažojoje salėje. Kaip solistė, Viktorija kartu su orkestrais koncertavo didžiosiose koncertų salėse – Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje, Concertgebouw, Kelno filharmonijoje, Meistersinger Hall, San Carlo teatre Neapolyje, Salle Pleyel Paryžiuje ir kt. Atlikėja dažnai koncertuoja Rusijoje, JAV, Kanadoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Turkijoje, Egipte, Prancūzijoje ir Korėjoje.

Atis Bankas mokėsi griežti smuiku Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija), paskui tęsė studijas Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje, kur studijavo Davido Oistracho smuiko katedroje. Ilgametis Toronto simfoninio orkestro narys Atis Bankas yra pirmasis G. Gouldo styginių kvarteto smuikininkas, Potsdamo trio narys, Ensemble CamerAtis vadovas, Kanados kamerinės akademijos orkestro vadovas bei meno vadovas. Jis taip pat yra muzikos Niagaros įkūrėjas ir meno vadovas.

Prieš koncertą Atis Bankas ir Victoria Kogan, ką tik tapę pilnateisiais žydų bendruomenės "Vilnius - Lietuvos Jeruzalė" nariais, sutiko duoti trumpą interviu, kurį ir siūlome Jūsų dėmesiui.

131 peržiūra0 komentarų

Comments


bottom of page