top of page
Ieškoti
Writer's picturevilniusjews

Koncertas skirtas pagerbti nekaltas teroro aukas ir palaikyti Izraelio valstybę




Po anšlaginio vasaros koncerto, į kurį susirinko visas būrys užsienio ambasadorių, ambasadų atstovų, kai sausakimšoje LŽB J.Heifeco salėje netilpo visi norintys ir teko atverti duris, kad ir pavėlavusiems būtų galimybė pasimėgauti muzikine dovana, kurią suruošė mūsų bendruomenės nariai, pasaulinio lygmens atlikėjai, smuikininkas Atis Bankas ir pianistė Victoria Korchinskaya-Kogan, kilo idėja su muzikiniais ir kitokiais projektais susijusius planus padėlioti taip, kad rudenį būtų galimybė darsyk pasidžiaugti dueto meistriškumu.


Tačiau po kruvinos spalio 7-ios, prasidėjus brutualiam karui prieš Izraelio valstybę, teko kiek pakoreguoti pirminį renginio sumanymą. Prasidėjo įvykiai, tiesiogiai susiję ne tik su žydų valstybės saugumu, bet pačiu išlikimu, todėl niekas neturi likti nuošaly.


Būtent todėl lapkričio 26-ios koncertas buvo skirtas pagerbti nekaltoms teroristinių išpuolių Izraelyje aukoms. Ir nors oras Vilniuje pasitaikė ypač bjaurus, pramaišiui snigo, lijo, šalo ir tirpo, atmosfera J.Heifeco salėje tvyrojo išskirtinė. Publika aiškiai suvokė, kad susirinko ne vien tik į koncertą, kad tai ir solidarumo, pagarbos bei paramos ženklas. Kad taip demonstruojamas ryžtas siekti, kad bjaurasties pasaulyje būtų kuo mažiau.


Prieš koncertą nekaltų aukų atminimas buvo pagerbtas tylos minute. Programa buvo pritaikyta būtent šiai tragiškai progai, prieš kiekvieną kūrinį Atis Bankas tardavo keletą žodžių, iš kurių tapdavo aišku, kodėl būtent šis kūrinys skambės būtent šiandien.



Mums labai džiugu, kad ir šį koncertą savo apsilankymu pagerbė lietuvoje reziduojančių užsienio ambasadų atstovai: vasaros pabaigoje skiriamuosius raštus įteikęs Vokietijos ambasadorius Cornelius Zimmermann, taip pat jo pavaduotojas su žmona. Dalyvavo Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvoje vadovo pavaduotoja Zumreta Jahic, Izraelio ambasadorės pavaduotojas Erez Golan. Kultūros ministerijai atstovavo Lietuvos Respublikos kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius. Tarp garbingų svečių - ir šių namų, puikios J.Heifeco salės šeimininkė, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.



Nuskambėjus paskutiniam kūriniui, legendinei Manuelio Ponce "Estrellitai", kurią duetas atliko bisui, Izraelio ambasadorės pavaduotojas Erez Golan tarė keletą žodžių apie naujausią situaciją Izraelyje, o taip pat padėkojo už solidarumą, palaikymą bei profesonaliai organizuotą koncertą. Po renginio vis norintys "Beigelių krautuvėlėje" galėjo pakalbinti atlikėjus, ramiai pabendrauti prie taurės vyno.



Kaip sakė Simas Levinas, Lietuvos žydų religinė bendrijos vadovas, po tokių renginių tampa šviesiau ir atsiranda nedrąsi viltis, kad uždegdami šiųmetinės Hanukos žvakę galėsime pasidžiaugti, kad ir pasaulis tapo bent kiek šviesesnis.


91 peržiūra0 komentarų

Comments


bottom of page