top of page
Ieškoti
Writer's picturevilniusjews

Palangos žydų kapinės: "Akmenyje įrėžta istorija"


Lietuvoje nerasime miesto ar miestelio be žydų kultūros ženklų, dažniausiai – senų kapinių ir sinagogų. Ne išimtis ir Palanga, miestelis, su kuriuo daugelį iš mūsų sieja sentimentalūs prisimiminimai. Tačiau žydiška Palangos pusė nėra plačiai žinoma.

Pasak Aleksandro Federo, vertėjo ir žydų bendruomenės “Vilnius – Lietuvos Jeruzalė” valdybos nario, nors surasti senąsias Palangos žydų kapines nesunku, tačiau tai tikrai nėra tas kurortinio miestelio objektas, apie kurį pagalvotum pirmiausiai.

“Daugelis mano draugų, tie, kurie nuo pat vaikystės beveik kiekvieną vasarą mažiausiai po porą savaičių praleisdavo Palangoje, nebuvo girdėję apie šias senas žydų kapines”, sako A.Federas. ”Šios vasaros pabaigoje vienas mano bičiulis iš Vilniaus, įsigijęs namą Palangoje, mynė pedalus dviračių keliuku šalia Vanagupės gatvės ir atkreipė dėmesį į nuorodą, o už poros šimtų metrų pušyne, ant kalvos, pastebėjo iš žemės kyšančius paminklinius akmenis macevas. Padaręs porą nuotraukų atsiuntė man su prierašu - gal įdomu? Po poros savaičių atsidūriau Palangoje ir nufotografau tą vietą. Aplinka sutvarkyta, žolė nupjauta, gyvatvorė pakirpta, nė šiukšlelės, paminklas švarus, nuvalytas. Pagarba Palangos miesto valdžiai ir visiems, prisidėjusiems prie šio kultūros paveldo objekto priežiūros. Juk daugiau nėra kam...”.

A.Federo nuotraukos

Tikrai – šiandien daugiau nebėra kam… Palangoje nuo senų laikų gyveno žydai, kurie jau XVII a. sudarė nemažą bendruomenės dalį ir savo darbais stengėsi mažą kaimelį paversti klestinčiu miestu. XIX a. antroje pusėje žydų gyventojų dar pagausėjo (1881 m. iš 1618 gyventojų buvo 1121 žydas), nes Palangoje įsikūrė gintaro apdirbimo įmonių (jos, beje, priklausė žydams), kuriose daugiausia dirbo žydų tautybės darbininkai. 1941 m. Vokietijai užpuolus Sovietų Sąjungą Palangoje prasidėjo masinės žydų žudynės. Holokausto aukomis tapo daugiau nei 400 Palangos žydų bendruomenės narių. Taip baigėsi daugiau nei 500 metų trukusi Palangos žydiška istorija.

Šiandien yra išlikusios kelios Palangos vietos, susijusios su žydiška miestelio istorija, viena jų – Senosios žydų kapinės, apie 300 m į rytus nuo Naglio kalno. Kapinėse yra išlikę įvairių dydžių granitinių ir betoninių antkapinių paminklų su iškaltais įrašais hebrajų rašmenimis, kurie liudija šlovingą ir tragiškai užsibaigusią Palangos žydų istoriją.


Panaudota medžiaga iš www.palangatic.lt

213 peržiūrų0 komentarų

Comments


bottom of page