top of page
Ieškoti
Writer's picturevilniusjews

R.Reches: "Litvakų kultūros atgimimas - mūsų siekiamybė"

Galbūt dar pernelyg drąsu būtų kalbėti apie litvakų kultūros atgimimą Vilniuje, tačiau akivaizdu: yra ženklų, liudijančių tam tikrus pozityvius poslinkius šia linkme. Apie tuos poslinkius ir kalbamės su Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktore Ruth Reches.


Rugsėjo 2-ją greta Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos duris atvers naujas darželis, orientuotas į žydų kultūrinę tradiciją. Tai ne atsitiktinis ar proginis sumanymas. Žydų išmintis ir vaikų auklėjimo kultūra daugeliui yra pavyzdys ir siekiamybė. Meilės, dėmesio kiekvienam vaikui ir tuo pat metu puikių ugdymo rezultatų derinimas leidžia jaunam žmogui tobulėti kaip asmenybei ir pakloja pagrindą ateities siekių įgyvendinimui. Ypatingai svarbu, kad tinkamos vertybės ir individualūs sugebėjimai būtų pradėti formuoti kuo ankstyvesniame amžiuje, todėl natūralu, kad greta prestižinės žydų gimnazijos atsiranda ir ikimokyklinė ugdymo įstaiga, kurios misija - užtikrinti aukštos kokybės ugdymą, pagrįstą žydų kultūra, tradicijomis ir vertybėmis. Darželyje bus supažindinama su litvakų tradicijomis, hebrajų kalba tuo pat metu vykdant įvairias lavinančias veiklas. Bus garantuojamas ir individualus dėmesys kiekvienam vaikui, ir aukščiausio lygmens saugumas bei aukšti ugdymo standartai.

Norintiems geriau pažinti litvakų kultūrą būtina bent kiek susipažinti su jidiš kalba ir unikaliu šia kalba sukurtu kultūros lobynu. Pasaulinis žydų kongresas, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ir Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija siūlo tokią galimybę kartu su tarptautinio lygmens jidiš kalbos dėstytojais. Kursai trunka beveik dvi savaites, jie orientuoti ir į pažengusius, ir tuos, kurie jaučia didžiulį poreikį prisiliesti prie jidiš kultūros, turi motyvaciją išmokti, tačiau pažįsta vos vieną kitą hebrajų abėcėlės raidę. Pastariesiems siūloma pradėti nuo raidyno, veiksmažodžių jungimo ir sakinių kūrimo, turtinant žodyną per pasakojimus bei dainas. Taip atsiranda galimybė tyrinėti žavų kultūrinį ir istorinį jidiš kontekstą bei atrasti savo asmeninį ryšį su kalba, kult8rine tradicija. Pažengusiems sudaromos sąlygos tobulinti savo jidiš kalbos įgūdžius kalbant kasdienėmis temomis, skaitant literatūros bei filosofijos veikalus. Organizatoriai tikina, kad jei kursai susilauks susidomėjimo, jie bus organizuojami kasmet.

5 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page